Totta vai tarua – myyttejä rakennusalan henkilöstövuokrauksesta

Toisinaan kahvipöytäkeskusteluissa viihdytämme toisiamme kertomalla rakennusalaa koskevista oletuksista ja ennakkoluuloista, joihin olemme törmänneet. Moni on esimerkiksi kuullut heittoja siitä, miten rakennustyöntekijät olisivat aina miehiä tai että henkilöstövuokrausfirman palkat eivät olisi kilpailukykyisiä. Nykypäivän rakennusalan henkilöstövuokrausyrityksen taukohuoneissa nämä ennakkoluulot herättävät lähinnä huvittuneita hörähdyksiä. Koska meistä on hauskaa osoittaa olettamuksia vääriksi, päätimme kerätä nämä kuulopuheet yhteen ja myytinmurtajat-hengessä tarkastella, ovatko korviimme kantautuneet väitteet totta vai tarua.

”Vuokratyöntekijät tulevat vähän sinne päin varusteltuina työmaalle ja menee aina pari päivää ennen kuin mitään alkaa tapahtumaan.”

Tarua. Lavonialaisille on kunnia-asia saapua työmaalle kunnollisissa varusteissa. Jokaiselta työntekijältämme löytyy kaikki varusteet kypärästä kuulosuojaimiin ja ammattiosaajilla kuten timpureilla on mukanaan perustyökalujen lisäksi omat akkukäyttöiset työkalut. Töihin ryhdytään myös pääsääntöisesti heti eikä huomenna.

”Rakennustyöntekijät ovat aina miehiä. ”

Tämä on ihan tarua. Rakennusalan miesvaltaisuus on alkanut rikkoutumaan viime vuosina. Me emme palkkaa henkilöitä sukupuolen perusteella, vaan tehtävään parhaiten sopiva henkilö saa aina paikan sukupuolesta riippumatta.

”Lavonialaiset tulevat työmaalle juuri silloin kun on sovittu” 

Totta. Lavonialaisten maine jämptisti ajallaan töihin tulevina työntekijöinä on kiirinyt jo useille työmaille. Huhu on kiertänyt kahvipöytiimme asti ja myönnämme sen pitävän paikkansa. Meillä pidetään aikatauluista kiinni.

”Vuokrafirmassa palkat maksetaan kun jaksetaan – jos jaksetaan.”

Tarua. Aina firman perustamisesta asti Lavonian tärkeimpiä arvoja on ollut, että palkat maksetaan aina ajallaan ja oikein. Meillä voi aina luottaa palkkapäivään – tämä on yksi peruspilareitamme.

”Vuokrafirmassa ei ehditä perehdyttää tekijöitä kunnolla työhönsä.”

Tarua. Rakennusalalla tempo on hyvin nopea ja tarpeet työntekijöille syntyvät usein äkkiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lähettäisimme koskaan työntekijöitä työmaalle ilman, että he saisivat kunnon perehdytyksen. Me Lavonialla otamme työturvallisuuden tosissaan ja pidämme huolta, että kaikki tekijämme lähtevät töihin kunnon varusteissa ja saavat työmaalla perehdytyksen työhönsä.

”Lavonialaiset tunnistaa hyvästä asenteesta ja rennosta huumorintajusta.”

Totta. Lavonialaisiksi valikoituu lähes poikkeuksetta harvinaisen hyvää porukkaa ja huumorintaju on rennon mukavan
työilmapiirimme salaisuus.

”Vuokrafirman työntekijät ovat työmaalla eriarvoisessa asemassa rakennusliikkeen omien työntekijöiden kanssa.”

Tarua. Tiedostamme, että joillain työmailla näin saattaa olla ja siksi me Lavonialla pidämme huolta, että asiakkaiksimme valikoituu yrityksiä, jotka jakavat samat arvot kanssamme ja kohtelevat työntekijöitä tasapuolisesti ja reilusti.

”Vuokratyöntekijät eivät tee työtään yhtä huolella kuin rakennusliikkeen työntekijät.”

Tarua. Meillä on loistava rekrytointitiimi, joka pitää huolen, että tiimimme koostuu mahtavalla asenteella varustetuista ja ammattimaisista tekijöistä. Parhaat tekijät ovat meidän kilpailuvalttimme – Lavonialaisista löytyy roimasti mukautuvaisuutta ja halua ryhtyä työhön.

”Henkilöstövuokrausfirman tarjoama palkka ei yllä rakennusliikkeiden tasolle. ”

Tarua. Palkkauksemme on kilpailukykyinen ja aina vähintään työehtosopimuksen mukainen.

Henkilöstövuokrausalalla on tultu kauas 80-90 –luvun ajoista, jolloin vuokratyö tarkoitti rakennusmailla kiertelevää pakettiautoa, josta tarjottiin tekijöitä työmaille. Päivän päätteeksi työmiehet saivat kouraansa nipun seteleitä, jos saivat. Alaan kohdistuvat ennakkoluulot kumpuavat siis vuosikymmenten takaisilta työmailta, jolloin yllä listaamamme väittämät varmasti pitivätkin paikkansa.

Kontrasti 2020-luvulle on kuitenkin niin valtava, että nykyajan rakennusalan henkilöstövuokrausfirman tiimiläisiä nuo historialliset ennakko-oletukset lähinnä huvittavat. Pakettiautoaikojen sijaan Lavonilaiset lähtevät työmaalle työturvakortit ja Lavonian dokumentit taskussa, työntekijöistään huolen pitävä HR-tiimi tukenaan ja hyvä työporukka ympärillään.