Työhyvinvointi on tärkeää vuokratyössäkin

Työhyvinvointi ei ole itsestäänselvyys. Vuokratyöntekijän työympäristöt saattavat vaihtua nopeasti, ja niiden välissä työntekijä voi tuntea joskus epävarmuutta tulevasta. Millainen on seuraava työmaa, millaisia sen työnjohtajat, entä työkaverit? Jos elää pitkään epävarmuudessa, saattaa uupua. Rakennusalan fyysisyys saattaa väsyttää myös kehoa. Siksi vuokratyöntekijän kannattaa pitää huolta itsestään ja jaksamisestaan. Lavonian asiantuntijat kertovat, miten.

Hyvät yöunet ja fyysinen kunto

Rakennusalan töissä tarvitaan hyvää fyysistä kuntoa, joka auttaa jaksamaan fyysisesti. Sitä voi ylläpitää kuntosalilla ja kestävyysharjoituksilla, esimerkiksi hölkkäämällä. Hyvää kuntoakin tärkeämpää on kuitenkin ennen työhön ryhtymistä miettiä, mitä tekee ja miten tekee. Työn suunnittelu on kaiken a ja o. Sillä tavalla vältetään virheet ja työt hoituvat sujuvasti. Jaksamisen kannalta erittäin tärkeää on myös nukkua hyvät yöunet joka yö. Väsyneenä muuttuu ärtyisäksi ja työ tuntuu niin fyysisesti kuin henkisesti kuormittavalta. Nukkumaan kannattaa mennä aikaisin illalla, sillä ylhäällä täytyy olla jo kukonlaulun aikaan: rakennusalan työt alkavat pääsääntöisesti kello seitsemältä aamulla. Jos työpäivän jälkeen väsyttää, voi vetää lyhyet torkut. Nekään eivät kuitenkaan korvaa riittävän pitkiä ja laadukkaita yöunia.

Vakuutus korvaa tapaturman sattuessa

Sairastuessaan työntekijä pääsee nopeasti työterveyshuoltoon. Jos työssä tai vapaa-ajalla tapahtuu tapaturma, sen korvaa henkilövakuutus, joka kaikilla Lavonian työntekijöillä on oltava.

Ei ylimääräistä stressiä

Vuokratyössä työnteko itsessään ei ole sen stressaavampaa kuin vakituisessakaan työssä. Kun muu elämä on kunnossa, sujuu työkin kuin laulaen. Rakennusalan projektiluontoisuus saattaa kuitenkin välillä stressata. Kun työt alkavat ja päättyvät nopeasti, ja projektit vaihtuvat tiuhaan, se voi aiheuttaa epävarmuutta. Työntekijät eivät välttämättä voi olla murehtimatta sitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Me Lavonialla voimme kuitenkin vähentää tätä stressiä. Pidämme huolta, että kaikille työntekijöillemme on tarjolla lisää töitä mahdollisimman nopeasti edellisen projektin päättymisen jälkeen. 

Töihin tuttujen työkavereiden kanssa

Koska projektit vaihtuvat rakennusalalla nopeasti, ei työmaille ehdi syntyä läheisiä työyhteisöjä, jotka työskentelisivät vuosia yhdessä. Työmaiden kokoonpanot vaihtelevat, eivätkä vakituisetkaan työntekijät pysy yhdellä työmaalla välttämättä kauaa. Työkavereihin kannattaa silti tutustua, sillä työnteko on sujuvampaa, kun toisia tuntee edes jonkin verran. Me Lavonialla yritämme aina järjestää niin, että työmailla olisi tuttuja. Työnteko kun sujuu parhaiten tuttujen työkavereiden kanssa. Muodostammekin usein työntekijöistä tiimejä, jotka siirtyvät yhdessä työmaalta toiselle. Näin samat työkaverit voivat työskennellä useilla työmailla yhdessä ja oppia tuntemaan toisensa.

Ilmoita heti kiusaamisesta

Kiusaaminen ei kuulu mihinkään työhön, eikä myöskään rakennustyömaille. Jos työmaalla kokee kiusaamista itse, tai huomaa, että jotakuta muuta kiusataan, siitä pitää ilmoittaa pikimmiten Lavonian esihenkilölle, jotta asiaan voidaan puuttua. Meillä on nollatoleranssi kaikelle työpaikkakiusaamiselle ja ahdistelulle.

Tuemme jaksamistasi

Lavonia tukee työntekijöidensä jaksamista. Olemme läsnä ja tavoitettavissa aina, kun tarvitaan, ja meiltä voi kysyä aina kun tulee kysyttävää mistä tahansa työhön liittyvästä asiasta. Uskomme vahvasti, että jokaisen työntekijän pitää voida keskittyä vain ja ainoastaan oman työnsä tekemiseen. Siksi Lavonia pitää huolta, että palkka on tilillä ajallaan ja oikeansuuruisena, ja että töitä on kullekin riittävästi. Meillä työntekijän ei tarvitse huolehtia paperiasioista ja byrokratiasta, vaan me huolehdimme niistä. Lisäksi järjestämme työntekijöillemme aika ajoin virkistyspäiviä, jolloin työntekijät voivat vain ottaa rennosti. Meille työntekijöiden hyvinvointi on tärkeää, ja toivomme, että viihdyt työmaillamme.